Czekoladowe serduszka z cynamonem

Dieta Dukana - Przepis - Faza 2 (naprzemienna)

czekoladowe serduszka z cynamonem

Zimą wzrasta chęć zjedzenia czekolady. Brakuje nam słońca, a więc i endorfin. Dieta Dukana nie zezwala na jedzenie gotowych, sklepowych czekolad, ale możemy sobie przyrządzić deser, który całkowicie zaspokoi naszą potrzebę słodkości zimą, zwłaszcza kiedy zawiera rozgrzewający cynamon.

Składniki

Czekoladowe serduszka z cynamonem

  • 200 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 100 g chudego serka homogenizowanego
  • 1/4 szklanki chudego mleka (płynnego)
  • 3 rozpuszczone tabletki słodziku
  • 1,5 łyżki kakao
  • kilka łyżek zaparzonej mocnej kawy
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Serek homogenizowany z mlekiem lekko podgrzać, mieszając trzepaczką do utworzenia jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia, przelać do blendera (lub wziąć mikser), dodawać słodzik, kakao, kawę i cynamon, mleko w proszku. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Następnie przełożyć ją do foremki i wygładzić, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, by dobrze zastygła.

Wycinać pralinki foremką w kształcie serduszka (lub inną ulubioną). Można je dodatkowo obsypać kakao zmieszanym z cynamonem, jeśli mamy ochotę.

Autorka: turlaczek

« Powrót do przepisów