Żurek z białą kiełbaską

Dieta Dukana - Przepis - Faza 1 (uderzeniowa)

żurek z białą kiełbaską

Składniki

Żurek

  • ok. 1 i 1/2 litra zsiadłego mleka (można już dostac je w sklepach) lub maślanki naturalnej
  • kostka rosołowa do smaku firmy winiary (obniżona zawartość tłuszczu i soli)
  • 1 cebula
  • czosnek (1 nieduży ząbek lub troche granulowanego)
  • majeranek
  • 1 liśc laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • biała kiełbaska (niekoniecznie,może być chuda,drobiowa wędlinka)

Przygotowanie

Wlać do garnka mleko i podgrzewac aż oddzieli sie serwatka.Przecedzić przez czystą,gęstą ściereczkę.Serwatkę zagotować,wrzucić kiełbaskę i obraną cebulę w całości.Dodac liśc,pieprz i ziele.Gotowac na wolnym ogniu ok.15 min.Cebulę wyrzucić.Doprawić majerankiem i czosnkiem.Jeśli jest za mało kwaśne dodac soku z cytryny.Można zagęścić skrobią (ja nie zagęszczałam).

Podawać z kiełbaską i jajkiem ugotowanym na twardo.

żurek 1 żurek 2 żurek 3 żurek 4

(kliknij na zdjęcie, aby zobaczyć powiększenie)

Składniki

Kiełbaska

  • Pierś kurczaka lub innego ptaka :)
  • Przyprawy:
    • majeranek
    • vegeta lub inna przyprawa warzywna
    • gorczyca
    • czosnek (ja dałam granulowany)
    • pieprz
    • sól
    • papryka ostra (odrobinka)
  • jelita wieprzowe

Przygotowanie

Pierś zmielić na drobno (ok. 1/3 pokroić w drobna kosteczkę), wlać 1/3 szklanki zimnej wody i doprawić do smaku. Napełnić jelita formując kiełbaski.

Ponakłówac igłą w kilku miejscach. Wrzucić na wrzątek i gotowac ok. 15 minut na wolnym ogniu.

Autorka: Śliwka

« Powrót do przepisów